2 Ekim 2013 Çarşamba

HP Dizüstü PC için BIOS'u Geri Yükleme

HP Dizüstü PC için BIOS'u Geri Yükleme


Dizüstü bilgisayarınızın BIOS'u, başarısız bir BIOS yükseltmesi veya virüs hasarı gibi nedenlerle bozulursa işletim sistemi önyükleme işlemini yapamaz. Bilgisayarda BIOS APPLICATION ERROR 501 hata mesaj görünebilir veya ekranı kararak ya da bip sesi çıkararak durabilir. BIOS Kurulum Yardımcı Programı veya Sistem Kurtarma ekranlarına giremezsiniz ve bilgisayar harici depolama aygıtlarından başlatılamaz.
Böyle bir durum meydana geldiğinde, temel işlevselliği geri yüklemek için bir önceki BIOS sürümünü kurtarabilirsiniz. HP, pek çok dizüstü bilgisayarında HP BIOS Restore aracı sunmaktadır. Bu araç, pek çok faktöre bağlı olarak BIOS'un bozulması halinde çalışabilir veya çalışmayabilir ancak BIOS'un bozulması halinde denemeye değerdir.

BIOS'u tuş basma kombinasyonuyla kurtarma

Dizüstü bilgisayarınızdaki BIOS'u her yükselttiğinizde, sabit disk sürücünüzün HP TOOLS bölümünde önceki sürümün bir kopyası saklanır. Pek çok HP dizüstü bilgisayarda, sabit sürücü çalışır durumda oldukça BIOS'un bilinen en son iyi sürümünü sabit sürücüden kurtararak yüklemenizi sağlayan bir acil durum BIOS kurtarma özelliği vardır. Bu acil durum kurtarma özelliği, BIOS'tan ayrıdır ve ağır bir BIOS hatası durumunda çalışacak şekilde tasarlanmıştır.
Dizüstü bilgisayarınızda BIOS'un önceki bir sürümünü kurtarmak için:
  1. Bilgisayarı kapatın.
  2. Dizüstü bilgisayarı güç adaptörünü kullanarak fişe takın.
  3. Bilgisayar kapalıyken Windows tuşuna ve B tuşuna basıp, basılı tutun.
  4. Bu tuşlara basarken, dizüstü bilgisayarın üstündeki Güç düğmesine 3 saniye basılı tutun ve Güç düğmesini ve tuşları serbest bırakın.
    Ekran, herhangi bir görüntü belirinceye kadar yaklaşık 40 saniye karanlık kalır. Aynı zamanda uyarı sesleri de duyabilirsiniz. Sonunda, bir HP BIOS Güncelleme ekranı görüntülenir.
    NOT:Bilgisayar HP BIOS Güncelleştirme ekranını görüntüleyemezse bilgisayarı kapatmak için Güç düğmesini 5 saniye boyunca basılı tutun. 5 saniye bekleyip, yeniden deneyin. HP BIOS Güncelleme ekranını birkaç denemeden sonra açamazsanız bu bilgisayarınızın söz konusu fonksiyonu desteklemediğini veya aracın açılmasını önleyen bir donanım sorunu bulunduğunu gösterir.
    Şekil 1: HP BIOS Güncelleme ekranı
     Bir ilerleme durumu göstergesini HP BIOS Güncelleme ekranının fotoğrafı
  5. BIOS kurtarıldığında, Başlangıca Devam Et düğmesi görüntülenir ve zamanlayıcı geriye doğru saymaya başlar. Bilgisayarı yeniden başlatmak için Başlangıca Devam Et düğmesine tıklayabilir veya zamanlayıcının sıfıra ulaşarak bilgisayarı otomatik olarak sıfırlamasını bekleyebilirsiniz.
    Şekil 2: HP BIOS Güncelleme ekranı
    
 düğmesini gösteren HP BIOS Güncelleştirme ekranının fotoğrafı
  6. BIOS'u geri yükledikten sonra, bilgisayar sürekli BIOS'un sıfırlandığına dair bir mesaj görüntülerse Seçilen HP BIOS Uygulaması Bozuk veya Eksik başlığındaki adımları yerine getirin.
  7. Yeniden başlatma işleminden sonra Windows, bilgisayarın hatalı bir şekilde kapatıldığını veya bir önyükleme sorununun tespit edildiğini belirten bir mesaj görüntüler. Devam etmek için ekrandaki mesajları okuyup yanıtlayın.

Harici depolama aygıtı kullanarak BIOS'u kurtarma

HDD üzerindeki HP_TOOLS bölümünün silinmesi durumunda alternatif olarak HP_TOOLS bölümlü bir USB anahtarı kullanılabilir. Bu anahtar manuel olarak veya HP UEFI BIOS Update SoftPAQ ya da yeni HP UEFI Support Environment SoftPAQ kullanılıp USB anahtarı oluştur seçeneği belirlenerek oluşturulabilir. USB anahtarı önyüklenebilir olmak zorunda değildir. Ancak, bu işlem önyükleme bloğunun bozulmamış olduğunu varsayar, aksi takdirde onarım gereklidir.
Dizüstü bilgisayarınızda BIOS'u USB anahtarını kullanarak kurtarmak için:
  1. Dizüstü bilgisayarı AC adaptörüne takın.
  2. HP_Tools yüklenmiş USB anahtarını uygun bir USB bağlantı noktasına takın.
  3. Windows tuşunu ve B tuşunu basılı tutarken Güç düğmesine basın.
  4. Bu acil durum kurtarma özelliği, BIOS'u USB anahtarı üzerindeki sürümle değiştirir. İşlem başarıyla tamamlandıktan sonra, bilgisayar otomatik olarak yeniden önyükleme yapar.
BIOS'u kurtardıktan sonra, artık BIOS ekranlarına veya Windows işletim sistemine girebilirsiniz.

1 yorum:

  1. Windows Açılış Sesi Kapatma
    Windows açılırken bilgisayarın açıldığını ve Windows’un etkin hale geldiğini belirtmek için bir ses çıkarmaktadır. Bu ses kimi zaman hoşunuza gitmeyebilir. İş yeri gibi kullanım alanlarında Windows açılış sesi gibi kontrol edilemeyen noktalar sıkıntı yaratabilir. Bilgisayarın hayatımızın her noktasına işlediği bu günlerde kimi zaman bilgisayarının çoğu noktasını özelleştirmek isteyenler çıkmaktadır. Windows
    https://www.windowshatalari.com/windows-acilis-sesi-kapatma/

    YanıtlaSil