2 Ekim 2013 Çarşamba

CMOS-BIOS Hataları [Çözüm]

BIOS ile Alakalı Hata Mesajları:

Hata: BIOS ROM checksum error - System haltedÇözüm: BIOS çipindeki bir hatayı gösterir. Çipte fiziksel hata veya BIOS yazılımında bozukluk olabilir. Sistemi yeni bir BIOS ile update etmeliyiz, sorun devam ediyorsa yeni bir BIOS çipi almamız gerekecektir.

Hata: CMOS battery failed
Çözüm:
BIOS pilinin bitmiş veya bitmek üzere olduğunu gösterir. Pilin türünü belirleyip yenisini alabilirsiniz.

Hata:
CMOS checksum error - defaults loaded
Çözüm:
Herhangi bir nedenden dolayı BIOS ayarlarında bozukluk olduğunu (muhtemelen bitmek üzere olan BIOS pili yüzünden) ve varsayılan ayarların yüklenerek sistemin zarar görmesinin engellendiği belirtilmektedir. BIOS pili nin yenilenmesi ile sorun çözülebilir.

Hata:
Floppy disk(s) fail
Çözüm: Sisteme takılı bulunan disket sürücü ile BIOS’taki disket sürücü ayarları birbirini tutmuyor. Disket sürücümüzün bağlantılarını kontrol edip BIOS’taki ayarları düzeltmeliyiz. Sorun devam ediyorsa disket sürücümüzde muhtemel bir fiziksel arıza var demektir.

Hata:
Keyboard error or no keyboard present
Çözüm:
Belki de en çok karşılaşılan POST mesajı. Bu mesaj genellikle “Press F1 to continue” diye devam eder. Sizde olmayan klavyenin F1 tuşuna basarak hatadan kurtulabilir veya yeni bir klavye takarak işleme devam edebilirsiniz.

Hata:
Memory test fail
Çözüm:
BIOS’taki bellek ayarlarımızda olabilecek bir problemden kaynaklanabildiği gibi, bellek modüllerindeki kısmi arıza nedeniyle de ortaya çıkabilir. Ayarlarımızdan eminsek, başka bir bellek ile sistemimizi tekrar açmayı denemeliyiz.

Hata:
Hard Disk(s) Fail
Çözüm: Sistemimizde mevcut diskle BIOS’ta belirtilmiş disk ayarları birbirini tutmuyor demektir. BIOS’tan disk ayarlarını otomatiğe getirip master/slave ayarlarını kontrol etmeliyiz. Sorun devam ediyorsa disk sürücünüzde fiziksel bir bozukluk olabilir.

Hata:
Sistemi açtığımda BIOS sıfırlanıyor.
Çözüm
: Ana kart üzerinde BlOS'un üzerine yazılan bilgilerin saklanması amaçlı bir pil bulunur. Diğer şarj edilebilen piller gibi BIOS pilinin de belirli bir ömrü olmasına ek olarak, güç kaynağına uzun süre elektrik gelmezse pil şarj edilemediği için BIOS sıfırlanır. Elektrik kesintisi gibi kısa süreli güç kaybı BIOS'u sıfırlıyorsa, pil sorunludur ve değişmesi gerekir. Eğer güç kaybı olmadan sistem açılışında BIOS sıfırlanıyorsa, ana kart kullanım kılavuzuna başvurarak BIOS’u sıfırlamak için kullanılan jumper ayarlarını kontrol etmemiz gerekir.

Hata:
Açılışta “ERROR: Can't write ESCD” hatası veriyor.
Çözüm:
Eğer herhangi bir donanım değişikliği yapmadıysak BIOS flash chip ile ilgili hatalı bir durum vardır. BIOS’ta setup defaul’u tekrar yüklemeliyiz.

Hata:
Bilgisayar her açıldığında hard diski yeniden algılıyor.Çözüm: Ana kart BIOS Setup’a girerek Auto HDD Dedection yaparak hard diski BIOS’a tanıtmalıyız.

1 yorum:

  1. Make money - Work-to-Earn
    Make Money. Online casino worrione games have an incredibly 카지노사이트 rewarding experience, which you need to keep spinning the reels and spinning the หารายได้เสริม reels. In

    YanıtlaSil